Yargıtay Başkanı Akarca: “Gerekçeli karar, kaliteli adalet demektir”
Yargıtay Başkanı Akarca: “Gerekçeli karar kaliteli adalet demektir”
SİVAS – Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay’ın ülkede içtihat birliğini sağlamada en etkili aracının gerekçeli kararlar, gerekçeli kararın ise kaliteli adalet olduğunu söyledi.
Cumhuriyetin 100. Yılında Sivas Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde Hukukun Bugünkü Sorunları Sempozyum Programı düzenlendi. Programa Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Alım, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Sivas Barosu Başkanı Fatih Sevim ve avukatlar katıldı. Programda konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay’ın son yıllarda gerçekleştirdiği reformların etik, şeffaflık ve yargı kalitesi olmak üzere üç temel üzerine inşa edildiğini söyledi.
“Yargıda şeffaflığa ilişkin İstanbul bildirgesi geliştirildi”
Başkan Akarca, Yargıtay öncülüğünde, 5 kıtadan 7’den fazla ülkenin yüksek mahkeme başkanı veya temsilcisinin katılımıyla yargıda şeffaflığa ilişkin İstanbul Bildirgesi’nin geliştirildiğini belirterek, “Yargıtay, 2017 yılında yüksek uluslararası standartları yansıtan adli el tesisleri, kozmik dilde kabul görmüş temel etik metinleri, kılavuzları, eğitim programlarını içerir.Bunun yanı sıra, etik farkındalığı artırmak için yasal klinik çalışmalar başta olmak üzere kamuya geçiş programlarını başarıyla yürütür. Reform çalışmalarımızın ikincisi yargıda şeffaflık yaratıyor 2019 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyinde kabul edilen bildirge ile Birleşmiş Milletler Standartlarına yargıda şeffaflık boyutu eklendi. yargı bağımsızlığı ve yargıda dürüstlük Hepimizin değer verdiği yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargıda dürüstlük, yargıda şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini gerçek ve görünür kılmanın en etkili yollarından biri de nitelikli yargı iş gücüdür.
“Topluma daha iyi hizmet etmek için birçok reform yapıldı”
Topluma daha iyi hizmet verebilmek adına Yargıtay’ın iç işleyişine ilişkin birçok reform yapıldığını, bu amaçla çeşitli mahkeme araçları ve kalite göstergeleri geliştirildiğini belirten Başkan Akarca, “Belge inceleme sistemi ve eksik belge tamamlama iş bileşenlerinin standartlarını takip etmek ve iş akışını hızlandırmak amacıyla Yargıtay’ın uygulandığı bu sistem, Avrupa adalet faaliyeti komisyonunun 2022 raporlarında iyi uygulama örneği olarak gösterilmiştir. Yargıtay daire başkanları, üyelerin teknik hakimleri ve Cumhuriyet savcılarının iş analizleri yapılmış ve askeri standartlar yol gösterici olarak öngörülmüştür. Eylül 2021’de 13 ülkeden yüksek mahkeme başkanları ve ülke savcılarının katılımıyla Yargıtay’ın ev sahipliğinde temiz mahkemelerde. . Bu ülkelerin rehberlik içeren en iyi uygulama örneklerini Yargıtay’da hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.
“Halkın güvenini sarsan farklı çalışmaların ortaya çıkmasına itirazlar olacak”
Başkan Akarca, Yargıtay’ın başta kararları olmak üzere hizmetlerinde standart belirlemesinin, kamuoyunun güvenini sarsan farklı çalışmaların ortaya çıkmasını engelleyeceğini söyledi. Konuyla ilgili somut ve ayrıntılı rehberlik sağlayarak kanun önünde eşitliği sağlar, ülke genelinde içtihat birliğini güçlendirir, yargıya güveni artırır. Ayrıca halkın yargıya olan güveninin bu şekilde artacağına bağlı olarak bizler için çok önemli bir karar teşkil etmektedir. Bu nedenle, gerekçeli kararların kalitesini artırmak için geniş kapsamlı bir karar verilir. “Gerekçeli kararın yatırım dayanağı sistemli bir çalışma yapılarak geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Yargıtay kararları başta olmak üzere standartların hizmetine sunulması, kamuoyu güvenini sarsacak farklı çalışmaların ortaya çıkmasını önleyecek ve aynı zamanda teknolojinin daha doğru kullanılmasına imkan tanıyın” dedi.